Milieubeweging bindt strijd aan tegen kerstvervuiling

Milieu-organisaties, waaronder Greenpeace, Natuur en Milieu en Milieudefensie, binden de strijd aan tegen kerstmis. Om het publiek bewust te maken van de immense milieuvervuiling die kerstmis ieder jaar weer teweegbrengt, voeren zij in december actie tegen kerstbomen, kerstverlichting, extra koopavonden, luxe diners, wenskaarten en dure cadeaus. Ook protesteren de organisaties tegen nieuwjaarsvuurwerk.
Geen kerstboom, kerstster, sierlampje of kaars is in december veilig voor de milieu-activisten. Kerstbomen worden omgehaald, feestverlichting onklaar gemaakt, koopavonden onmogelijk gemaakt door winkelblokkades en kerstkaarten onderschept en gerecycled. Exquise maaltijden thuis en in restaurants worden verstoord. De kerstman met zijn arrenslee en rendieren Vuurwerk wordt vermengd met nepvuurwerk dat niet afgaat, zodat na een paar keer vergeefs aansteken de lol er snel afgaat.
"Menig winkelier maakt 30 tot 50 procent van zijn jaaromzet in december," zegt Ad van den Biggelaar van de Stichting Natuur en Milieu. "Bedenk eens wat het voor het milieu betekent als er in december net zoveel geconsumeerd zou worden als in andere maanden. Bedenk hoeveel ruimte de kweek van kerstbomen kost en wat een verspilling het is de bomen na twee of drie weken weg te gooien. Bedenk hoeveel wild en gevogelte sneuvelt voor overdadige kerstmaaltijden, hoeveel energie opgaat aan al die extra verlichting. Kerstmis is een ramp voor het milieu!"
"Onze gezamenlijke kerstactie is onderdeel van een totale herbezinning bij de milieubeweging," zegt een woordvoerder van Greenpeace Nederland. "De milieubeweging heeft voor het nieuwe millennium een lijst van goede voornemens opgesteld. Maakte Greenpeace zich tot dusver druk over genetisch gemanipuleerde maïs en soja, waddengas, de kwaliteit van menselijk sperma en de Brent Spar, voortaan richten we ons op zaken waar het milieu werkelijk beter van wordt. In het millennium willen we geen leugens meer, geen gegoochel met cijfers, geen angstvisioenen en doemscenario's, maar reële, betrouwbare informatie. We beëindigen onze acties tegen gaswinning in de Barentszee, want stoppen met kerstmis bespaart zoveel energie, dat niemand dat gas ooit nog nodig heeft. Bovendien is het geen prettig vooruitzicht om de kerst door te brengen in een Russische gevangenis. Verder gaan we ons sterk maken voor het optimaal benutten van de kansen en voordelen van genetische manipulatie voor het milieu."
Een ander signaal van herbezinning en goede voornemens is het weglopen van de milieubeweging uit het TOPS-overleg over Schiphol. "Dat gezeur over geluidsnormen, alternatieve banenstelsels en luchthavens in zee heeft geen zin," zegt Wijnand Duyvendak van Milieudefensie. "Dat vliegtuigen stinken en lawaai maken is niet de kern van het probleem. Daarom geen De kerstman zit op zijn kont klimpartijen meer op vliegtuigruggen en geen bezettingen van startbanen. Het echte probleem zijn de voetbalfans die naar EK-, WK- en Champion's League wedstrijden vliegen, de Olympische Spelen, internationale beurzen in de RAI en de Jaarbeurs, buitenlandse tournees van het Concertgebouworkest, Prince en The Rolling Stones, buitenlandse staats- en familiebezoeken, vakanties, internationale conferenties, tentoonstellingen met werk van Van Gogh, Rembrandt en Vermeer, en, inderdaad, kerstmis. Zodra dat allemaal ophoudt, dan krimpt Schiphol vanzelf in."
Ook GroenLinks herbezint. Bram van Ojik, fractievoorzitter in de Tweede Kamer, pleit in zijn Machiavelli lezing voor het minder gretig inschakelen van adviesbureaus door de overheid: "GroenLinks wil daar ook zelf een bijdrage aan leveren. Vroeger zei GroenLinks: als niet zeker is of wat wij niet willen, onschadelijk is voor het milieu, dan moet dat onderzocht worden. Als het vervolgens niet schadelijk bleek, dan zei GroenLinks: nogmaals onderzoeken. Als het resultaat dan nòg was: niet schadelijk voor het milieu, dan vroegen wij opnieuw om nadere bestudering, enzovoorts, enzovoorts. Vanaf nu legt GroenLinks zich bij de uitkomsten van onderzoek neer. Als wetenschappers na gedegen studie vaststellen dat door gaswinning de Waddenzee niet wegzakt, dan gaan wij in de Tweede Kamer niet meer dwarsliggen. Want ook dàt is verspilling van energie."

Overgenomen van Lions Persagentschap, daar werd dit artikel gepubliceerd op 2 december 1999, momenteel is het op deze site niet meer terug te vinden.

Volgende: Flauwe moppen
Vorige mop: Redenen waarom de kerstman bestaat