Uitleg bij de picturetubes

Even een korte uitleg voor degenen die misschien niet precies weten wat picture tubes zijn. Picture tubes zijn een soort stempels in PSP waarmee je vrij snel leuke plaatjes kunt maken. Om de tubes in PSP te kunnen gebruiken sla je ze gewoon op in een directory op je harde schijf en vervolgens start je het programma PSP. In PSP druk je dan op CTRL+B. De PSP-browser wordt dan opgestart, ga dan met de browser naar de directory waar je de tubes hebt neergezet, daar worden ze vervolgens geladen in de browser en kun je zien wat elke tube voorstelt.
Als je er een wilt openen dan doe je dit door erop te dubbelklikken. Wanneer je hem dan wilt gebruiken als picture tube open je het menu file en kies je voor export>Picture Tube (NL-versie: Bestand>Exporteren>Plaatjespenseel).
Je krijgt dan een klein schermpje te zien waar je een paar dingen moet invullen. Bij Cells Across (NL-versie: Cellen horizontaal) vul je in hoeveel plaatjes er in de tube staan in horizontale richting. Bij Cells Down (NL-versie: Cellen verticaal) vul je dan in hoeveel plaatjes er in de tube staan in verticale richting en bij Total Cells (NL-versie: Totaal aantal cellen) komt dan het totale aantal plaatjes in de tube te staan. Deze gegevens heb ik overigens ook bij elk psp-bestand bijgevoegd. Zorg er verder voor dat er bij Placement Mode (NL-versie: Plaatsingsmodus) en Selection Mode (NL-versie: Selectiemodus) beide Random (NL-versie: Willekeurig) staat geselecteerd. Verder kun je de tube nog een naam geven (geef een beetje een logische naam op zodat je hem makkelijk kunt terugvinden). Wanneer je klikt op OK wordt de tube gekopieerd naar de subdirectory tubes in de directory van PSP (het bestand krijgt dan de extensie .tub) en kun je de tube direct gebruiken door het stempelgereedschap (Picture Tube/Plaatjespenseel) Het aanpassen van de helderheid te selecteren. In het tabblad controls (NL-versie: Plaatjespenseel) van het controlpalette (NL-versie: Opties voor gereedschap) kun je dan selecteren met welke tube je wilt werken en met welke schaal.

Terug naar de picture tubes