Het installeren van Plugins/filters in Paintshop Pro

De installatie zal ik bespreken aan de hand van de Nederlandse versie van PSP7.

Stap 1: Ga naar Bestand>Voorkeuren>Bestandslocaties en ga dan naar het tabblad Insteekfilters. Zet de instellingen zoals hieronder.

Plugins en filters in Paintshop Pro

Vooral het bovenste vinkje is erg belangrijk, anders kan PSP niet met filters werken. Geef minimaal een map op waarin PSP zal zoeken naar plugins/filters en zorg ervoor dat deze map ook werkelijk bestaat. Wanneer je slechts een harde schijf in je computer hebt, zal het pad waarschijnlijk beginnen met een C en niet met een D, zoals in dit voorbeeld.

Stap 2: Kopieer de bestanden van de filters/plugins naar de map die je hierboven hebt opgegeven. Dit zijn de bestanden waarvan de naam eindigt op .8bf.

Verreweg de meeste plugins die op internet te vinden zijn, zijn oorspronkelijk gemaakt voor het tekenprogramma Photoshop. PSP is echter een programma dat tot op zekere hoogte met Photoshop compatibel is. Wanneer je een programma van Adobe op je computer geïnstalleerd hebt, zullen de plugins waarschijnlijk al werken. Wanneer dat niet zo is, ga dan verder met stap 3

Stap 3: Wanneer je geen programma van Adobe op je computer hebt staan en de plugins in PSP nog niet werken, ben je het bestand msvcrt10.dll nodig. Dat bestand kun je hier downloaden als zipbestand. Pak het uit naar de windows-directory en de plugins zullen het nu wel doen.

Veel plezier met het werken met de plugins!

Terug naar de cursus voor het maken van kerstballen